Koji wireless router preporučate ?
Zašto bih dijelio dio svog interneta ?
Zar nisam ja odgovoran za sve što drugi rade preko moje internet veze ?
Zar mi se neće usporiti veza ako ju dijelim s drugima ?
Kako drugi davatelji internet usluga gledaju na vas ?
A kako mobilni operateri gledaju na vas ?
Koliki je domet jedne wifi točke ?

Koji wireless router preporučate ?

Za širenje wireless mreže može se koristiti široka lepeza wireless opreme, glavna značajka koja je bitnija od svih drugih je da router podržava instalaciju OpenWrt softvera. Najčešće korišten router u mreži je TP-Link WR741ND zbog vrlo povoljne cijene i vrlo dobrih karakteristika.

Zašto bih dijelio dio svog interneta ?

Nama nije cilj nikoga nagovarati da se priključi ovoj ideji, već nam je glavni cilj omogućiti onima koji razmišljaju slično poput nas da to naprave na jednostavan i siguran način. Prosječan internet korisnik potroši oko 10% ukupne količine podatkovnog prometa koju njegova internet veza može propustiti tijekom mjesec dana, pa zašto onda ne podijeliti s drugima jedan mali dio? Učinite dobro djelo za vaše susjedstvo i lokalnu zajednicu, podijelite vaš višak s onima koji nemaju.

Zar nisam ja odgovoran za sve što drugi rade preko moje internet veze ?

Tehnički i pravni problemi odgovornosti riješeni su na način da se korisnicima koji surfaju preko vas ne daje izravan izlaz s vašeg kućnog routera nego im se omogućuje prolaz do centralnog servera otvorene mreže. Ta veza između centralnog servera i kućne mreže ostvaruje se postavljanjem dodatnog routera neophodnog za funkcioniranje otvorene mreže putem vpn tunela. To znači da je izlaz na internet tehnički i pravno riješen: sav promet prvo putuje prema centralnom serveru, a izlazna IP adresa je ona od centralnog servera. Što se pravnog aspekta tiče, odgovornost za eventualno preuzimanje nedopuštenih sadržaja isključivo je na pružateljima usluge koji daju izlaz na internet dok korisnici i sudionici projekta ne preuzimaju nikakav rizik niti snose odgovornost.

Zar mi se neće usporiti veza ako ju dijelim s drugima ?

Svatko je administrator svoje točke i može birati koju količinu brzine želi podijeliti s drugima. Također je moguće putem postavljanjem prioriteta na određene tipove mrežnog prometa (Quality of Service) potpuno smanjiti utjecaj na vaše surfanje pošto vi vaš promet uvijek imao prioritet. Imamo članove projekta koji dijele vezu s 10 i više drugih ljudi no uopće ne osjećaju usporavanje brzine svoje internet veze.

Kako drugi davatelji internet usluga gledaju na vas ?

Projektu otvorena mreža nije u cilju imati nikakve veze s poslom kojega obavljaju internet davatelji usluga, niti smo im mi bilo kakva konkurencija. Zajednica koja se okuplja oko projekta je nastala iz dubokog uvjerenje kako je internet osnovno ljudsko pravo, to je veliki izvor znanja i nepresušni digitalni resurs kojem svi trebaju imati pristup. Naš je cilj omogućiti pristup internetu svugdje i svima, no ne na isti način na koji to rade ISP-evi. Mi nećemo zamijeniti vašu fiksnu kućnu internet vezu koja vam uz veće brzine daje i druge usluge poput telefona i televizije, uz to imamo jako dobare dijaloge s dosta ISP-eva a neki nas direktno podržavaju kroz sponzorstva.

A kako mobilni operateri gledaju na vas ?

U mnogim mjestima mobilni operateri imaju problema s preopterećenjem svojih mreža zbog sve većeg broja pametnih telefona i tableta te žele postaviti svoje mreže hotspotova kako bi rasteretili svoje mobilne mreže, za sada nismo u pregovorima s nikime od mobilnih operatere no spremni smo na sve oblike suradnje ako nam se netko od njih javi jer vidimo potencijal za međusobno korisnom suradnjom.

Koliki je domet jedne wifi točke ?

Često nas pitaju koliko područje se može pokriti s jednim wifi routerom, no na takvo pitanje vam nitko ne može jednostavno odgovoriti jer postoji jako puno parametara o kojem to ovisi.
Načelno možete računati na domet od 100-300 metara na otvorenom prostoru ukoliko koristite standardni wifi router s 5dB antenom na jednoj strani i mobitel ili laptop na drugoj strani, bez dodatne vanjske antene.

Ukoliko živite u nekome kvartu s puno zgrada, onda vam već same zgrade okolo vas prestavljaju prepreku kroz koju nećete dobiti nikakav signal. Također što je više wifi mreža okolo vas to će domet vaše mreže biti manji. U nekim gušće naseljenim mjestima nije neobično vidjeti 50-100 wifi mreža u okolici od 200 m, u takvim uvjetima će bilo kakav nova mreža na istom frekventnom rasponu (2.4 Ghz) jako loše raditi.

Kvaliteta wireless veze, a time i domet, ovisi o oba uređaja koja sudjeluju u komunikaciji, wifi komunikacija je dvosmjerna, pa tako jako ovisi i o uređaju koji se nalazi s druge strane. Kako se najčešće koriste mobiteli ili laptopi onda bi i njima trebalo staviti jače antene kako bi mogli vratiti signal natrag, no to često nije moguće. Negdje ima smisla zamijeniti tvorničku antenu s jačom no često to neće imati željeni učinka povećavanja dometa, zbog toga preporučamo korištenje MIMO wifi routera poput TP-LINK WR841ND ukoliko želite povećati domet.

Ukoliko želite vrhunsku pristupnu točku sa stvarno maksimalnim mogućim dometom, onda vam preporučujemo korištenje Ubiquiti RocketM AP uređaja sa AMO-10G antenom, 10dB antena je u većini slučajeva bolji izbor od 13dB jer ima veći kut zračenja prema dolje. Ubiquiti oprema postoji u verziji za 2.4Ghz i 5.8Ghz. Ukoliko gradite backbone dio mreže koji služi za širenjem mreže ali ne i za krajnje točke, onda je tu puno bolji izbor oprema na 5.8Ghz.